Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Balıkçılık Teknolojisi Bölümü

Bölüm Hakkında

Balıkçılık teknolojisi, ekonomik su canlılarının her türlü su ortamından, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla üretimini ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. Deniz ve tatlı sulardaki ekonomik canlıların daha çok yetiştiricilik yolu ile üretimi, korunması ve gıda olarak kullanıma sunulmasına odaklanan bu alan, kontrollü üretim ile sürdürülebilir özelliğin ön plana çıkarılmasını ve ekonomiye azami fayda sağlanmasını hedeflemektedir. Kapsadığı canlı grupları başta balık olmak üzere, çift kabuklu yumuşakça, eklembacaklılar (karides, yengeç vb.) ve alglerden oluşmaktadır.

Balıkçılık, tarım ve tarıma dayalı sanayi kolu içerisinde bitkisel üretim, hayvansal üretim ve ormancılıkla birlikte dört alt sektörden birisidir. Sahip olduğumuz su kaynakları, üretilen ürünlerin ihracat potansiyeli ve üretimden pazarlamaya istihdam imkânı sağlaması, balıkçılık mesleğini ülkemizde cazip hale getirmektedir. Su canlılarının üretimi ve gıda olarak işlenmesi ile adından söz ettiren bu sektör, ülkemizde hızlı büyüyen ilk iki sektörden bir tanesidir. Sektörün üretiminin önemli bir bölümü Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilmektedir. Marmara Denizi ve Çanakkale boğazı; deniz suyu ve kıyısal özelliklerinden dolayı birçok balık türünün göç yolunu oluşturmakta, suyunun zengin besin içeriği nedeniyle çift kabuklu üretimine, deniz altı kayaçların yapısal özelliklerinden dolayı ise doğal sünger yataklarına ve yetiştiriciliğine imkân sağlamaktadır.

Çanakkale Uygulamalı Bilimler Bünyesinde yer alan “Balıkçılık Teknolojisi” bölümünün hedefi, Çanakkale yöresinde dağılım gösteren ve üretim potansiyeli yüksek olan su ürünleri sektörüne katkı sağlamak, üretim ve değerlendirmeye yönelik yeni teknolojik uygulamalarla, bölgeyi "cazibe merkezi" haline getirmektir. Ayrıca öğrencilerin bilimsel ve sektörel açıdan uygulamaya yönelik eğitim almasını sağlayarak, konusunda donanımlı uzmanlar yetiştirmektir.

Misyon

Balıkçılık sektörünün ihtiyaç duyduğu araştırıcı ve uygulayıcı, mesleki bilgileri ile çalıştığı alanı tamamlayıcı, teorik bilgi yanında daha çok uygulamaya yönelik alt yapı ile donanmış, bilgisayar kullanabilen, sektör ihtiyacını karşılayacak ve sektörle ilgili güncel sorunları izleyebilen ve çözüm üretme becerisine sahip olan, ekip çalışmasına yatkın, rekabete hazır, mesleğini ve ülkesini seven elemanlar yetiştirmek, yenilikçi ve yaratıcı mezunlar vermek, bu sektörün gelişimine yönelik akademik anlamda çalışmalar yapmak, Bölümümüzün misyonunu oluşturmaktadır.

Vizyon

Balıkçılık teknolojisi çerçevesinde, deniz ve tatlı su ürünleri yetiştiriciliği ve işlenmesine yönelik, teorik öğrendiği bilgileri uygulamaya aktarabilen uzman eleman yetiştirerek sektöre katkıda bulunmak, Ar-Ge çalışmaları ile ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel bir merkez haline gelmek, bölümün gelecekteki hedefleridir.

Hedefler

Balıkçılık Teknolojisi Bölümü olarak hedefimiz başta Marmara Denizi olmak üzere deniz ve iç sularda yapacağımız araştırmalarla gerek doğal kaynaklarımızın korunması gerekse balıkçılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, vereceğimiz eğitim ile sucul ortamlarda yaşayan canlılardan üst düzeyde sürdürülebilir fayda sağlanması konusunda farkındalığa sahip, yenilikçi ve ufku geniş teknologlar yetiştirmektir.

Mezunların İş Olanakları

Balıkçılık Teknolojisi Bölümü mezunları, aldıkları eğitim programının çerçevesi gereği, her türlü uluslararası ve ulusal işletmede iş bulma olanağına sahiptirler. Bu işletmeler su ürünleri yetiştiriciliği yapan firmalar, balık avcılığı yapan firmalar, yetiştirilen ve avcılığı yapılan su ürünlerinden gıda üreten işleme tesisleri ve bu sektörlerde ihtiyaç olan çeşitli malzemeleri üreten tedarikçi firmalardır. Özel sektörün yanı sıra mezunlarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirme Birimi gibi kamu ve kuruluşlarında da çalışma olanağı bulabilirler. Özellikle özel sektörde kalifiye yetişmiş ara elemanlar çok talep görmektedir. Bölümün uygulamaya yönelik öğrenci yetiştirme anlayışında olması, mezunlara sektörde kalifiye eleman statüsü kazandıracaktır. Ayrıca mezunlar bölümün 4 yıllık lisans programı olması nedeniyle lisansüstü eğitim hakkına sahiptirler.